FBI požiadal Apple, aby odomkol iPhone ktorý používal strelec

14.1.2020 Vyp Od

Podľa správy od NBC News požiadala FBI o pomoc spoločnosti Apple pri odomykaní dvoch telefónov spojených s fotografovaním na námornej základni v Pensacole v decembri. V liste zaslanom spoločnosti Apple v pondelok generálna rada FBI Dana Boenteho uviedla, že kancelária získala súhlas súdu na prehľadanie zariadenia, ale nedokázala zariadenie odomknúť pomocou dostupných nástrojov.
„Vyšetrovatelia sa aktívne snažia hádať príslušné prístupové kódy, doteraz však neboli úspešní,“ informoval organizáciu Boente.Ilustrácia násilia.jpg
Takéto žiadosti boli pre Apple bolestivým bodom, ktorý nedokáže produkovať lokálne údaje zo zamknutých telefónov bez toho, aby napadol základné prvky bezpečnosti systému iOS. Organizácia bežne poskytuje dáta iCloudu v reakcii na súdne príkazy, ktoré často zahŕňajú zálohy miestneho pevného disku telefónu – ale bez hesla pre konkrétne zariadenie nemôže firma poskytovať dáta uložené lokálne v telefóne. Neposkytnutie týchto údajov sa stalo ťažkým bodom pre presadzovanie práva a najmä policia, ktoré často lobovali za zvýšené prístup k miestnym šifrovaným údajom.
Posledné zlyhanie pri dešifrovaní miestnych dát prišlo k streľbe zo San Bernardina, pri ktorej sa polícia dešifrovať telefón spojený s iným strelcom. Polícia dúfala najmä v to, že prinútia giganta vytvoriť upravenú verziu systému iOS bez šifrovania, ktorú by organizácia potom podpísala a nainštalovala do telefónu. Po mesiacoch legálneho boja s políciou náhle stiahla svoj prípad, keď bolo k dispozícii riešenie pre dodávateľa.iPhone mobil.jpg
Keď bol mobil konečne odomknutý, nepriniesol žiadne ďalšie kontakty. Následná správa generálneho inšpektora zistila, že predsedníctvo predtým, ako predložilo prípad, nepreskúmalo svoje interné zdroje dodávateľa.
Gigant na základe dohody s The Guardian odmietla potvrdiť existenciu listu, uviedli však, že v reakcii na súdny príkaz obrátila všetky dostupné dáta týkajúce sa prípadu.