Viditeľné plesne, neviditeľné toxíny

18.3.2020 Vyp Od

Plesne od dávnych čias sprevádzali človeka. Mali svoje široké uplatnenie napríklad pri výrobe chleba, fermentovaných nápojov, produkcii antibiotík.
Na druhej strane pri nesprávnom skladovaní potravín vznikajú viaceré voľným okom rozoznateľné plesne, ktoré za určitých podmienok vytvárajú zdraviu škodlivé látky s názvom mykotoxíny. Ic názov je odvodený od slova „mykos“ – plesne a toxíny –zdraviu škodlivé látky. Spomenuté mykotoxíny patria medzi najjedovatejšie látky a spôsobujú rakovinové a mnohé iné ochorenia. Na ich vytvorenie potrebujú:škodlivé plesne.jpg

  • Vhodnú teplotu– aj preto je dôležité uskladňovať potraviny v chladničke
  • Vhodnú vlhkosť– najmä v teplom a vlhkom prostredí sa im mimoriadne darí a rozmnožujú sa
  • Vhodný substrát– to znamená potravinu, na ktorej vedia rásť – napríklad orechoviny. káva, pekárske výrobky, produkty z jabĺk, sušené ovocie, figy, ďatle, výrobky z obilia, koreniny, mliečne výrobky a mnoho ďalších

Dnes sa týmto látkam a ich prítomnosti venuje veľká pozornosť. Na kontrolu ich prítomnosti je platná európska legislatíva a každá krajina sa mimoriadne venuje kontrole potravín, ktoré sú náchylné na výskyt mykotoxínov. Pri akomkoľvek podozrení si jednotlivé členské štáty Európskej únie vymieňajú poznatky a skúsenosti.plesnivý chlieb.jpg

Ochrana spotrebiteľa

Tá je v tomto prípade na prvom mieste. Venuje sa jej veľká pozornosť z dôvodu možného poškodenia a ohrozenia ľudského zdravia.
Plesne sú viditeľné voľným okom – vytvárajú tzv. kolónie, ktoré môžu byť sfarbené do zelena, biela, prípadne so žltým nádychom. Spotrebiteľom sa neodporúča, aby v prípade potravín, ktoré sú nimi napadnuté odstraňovali časti potravín aj s plesňami a zvyšok skonzumovali. Stále existuje možnosť, že v danej potravine sa už vytvorili škodlivé látky, ktoré sú ale neviditeľné. Týka sa to hlavne pekárskych výrobkov, chleba, pečiva, džemov, kompótov, ovocia a zeleniny.
Správne skladovanie potravín je jednou z najlepších možností prevencie pred ich poškodením.
Pri nakupovaní potravín treba uplatniť racionálny prístup a obsah košíka nepreceňovať. Ak aj nakúpime potraviny do zásoby, najmä pečivo, musíme dbať na jeho vhodné uskladnenie, najlepšie do mrazničky.
Žiť v súlade s prírodou a vedou znamená mať dostatok informácií a vedieť sa podľa toho zariadiť.